23.12.09

Τι πετύχαμε μέσα στο 2009

Σας προσκαλέσαμε σήμερα εδώ σε συνέντευξη τύπου με την ευκαιρία της «λήξης» του Έτους Προσβασιμότητας που εγκαινιάσαμε ακριβώς την ίδια εποχή, πέρσι. Είχαμε αφιερώσει το 2009 σε θέματα προσβασιμότητας των συμπολιτών μας με αναπηρία, αλλά και όλων των εμποδιζόμενων ατόμων.




Να υπενθυμίσουμε ότι όταν μιλάμε για εμποδιζόμενα άτομα αναφερόμαστε στο 50% του πληθυσμού, όπου συμπεριλαμβάνονται:

- Τα άτομα με αναπηρίες και οι συνοδοί τους

- Γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

- Γονείς με καροτσάκια παιδιών

- Προσωρινά τραυματισμένοι

- Χρόνια πάσχοντες

- Άτομα της τρίτης ηλικίας. Να αναφέρουμε ότι υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχει διπλάσιος αριθμός ανθρώπων πάνω από 65 ετών στην Ευρώπη απ’ ό,τι το 1960.

Ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων υιοθετήσαμε την «αρχή της προσβασιμότητας» ως κανόνα που πρέπει να διέπει κάθε σχεδιασμό και ενέργεια που αφορά στις υποδομές των συγκοινωνιών, των μεταφορών και των έργων για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι.

Καταγράψαμε και μελετήσαμε προβλήματα, και δρομολογήσαμε μικρές και μεγάλες δράσεις, με στόχο να αρχίσει η συναρμολόγηση του παζλ αυτού που λέγεται «σωστή εξυπηρέτηση του εμποδιζόμενου πολίτη».



Τμήμα Οδικών Μεταφορών


Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ασχολείται πυρετωδώς με τη δημιουργία των υποδομών που θα επιτρέψουν τη σταδιακή αντικατάσταση του στόλου των κυπριακών λεωφορείων, ένα έργο καθ’ όλα δύσκολο, αν γνωρίζει κάποιος τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε στην ενοποίηση του συστήματος και την ένταξη όλων των λεωφορείων σε ένα ενιαίο σύνολο. Θα έχετε ήδη ενημερωθεί για την υπογραφή συμφωνίας με τους …………………… Ήδη το κράτος έχει διασφαλίσει:

1. Την πλήρη πρόσβαση στα νέα λεωφορεία σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

2. Εξασφάλιση οπτικής σήμανσης για κωφά άτομα και ακουστικής σήμανσης για τυφλούς ή μερικά βλέποντες, στα λεωφορεία και τις στάσεις.

3. Διευκολύνσεις για όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτές οι διευκολύνσεις περιλαμβάνουν: Μη ολισθηρές επιφάνειες, κουπαστές και χειρολαβές, κατάλληλη χρήση χρωματικής αντίθεσης, σαφή σήμανση και φωτισμό, μη ανακλαστικές επιφάνειες, ακουστικές και οπτικές αναγγελίες.




Τμήμα Δημοσίων Έργων


το Τμήμα Δημοσίων Έργων ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό των μεγάλων οδικών αρτηριών, ένα έργο που εκτελείται με όλες τις προδιαγραφές για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες. Επιπλέον, προχωρεί στη μελέτη και κατασκευή των υποδομών που απαιτούνται σε υφιστάμενα κρατικά κτίρια και σε δρόμους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του:

- Μέσα στο 2009 έχει κατασκευαστεί επιπρόσθετη ράμπα πρόσβασης και χώροι στάθμευσης για το προσωπικό του Νοσοκομείου Λεμεσού.


- Ράμπα πρόσβασης έχει επίσης κατασκευαστεί στο κτίριο της Αρχιγραμματείας, καθώς και χώρος υγιεινής για άτομα με αναπηρίες.

Έχει επίσης ολοκληρωθεί η μελέτη για την προσαρμογή ανελκυστήρων στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.


- Αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών προσφορών για τα έργα προσβασιμότητας στο κεντρικό ταχυδρομικό γραφείο της Πλατείας Ελευθερίας, ένα έργο που εκκρεμεί από το 2003. Η λύση προσβασιμότητας που αποφασίστηκε προβλέπει:
- την εγκατάσταση ανελκυστήρα από το ύψος του πεζοδρομίου προς το χώρο των ταμείων
- σήμανση οδηγού για τυφλούς επί του πατώματος
- ρύθμιση ταμείου για άτομα που διακινούνται με τροχοκάθισμα, ώστε η εξυπηρέτηση τους να γίνεται στο κατάλληλο ύψος
- εξειδικευμένα βοηθήματα σύγχρονης τεχνολογίας για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Όλα τα πιο πάνω θα καταστήσουν το γραφείο της Πλατείας Ελευθερίας - ένα διατηρητέο κτίριο δύσκολο όσον αφορά την επίλυση της προσβασιμότητας - ένα πρότυπο σωστής εξυπηρέτησης του πολίτη με αναπηρίες. Παράλληλα, θα δώσουμε ένα δείγμα σύγχρονης παρέμβασης σε διατηρητέο κτίριο.




Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών:


Όσον αφορά την προσβασιμότητα, το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών είναι θα μπορούσα να πω, πρωτοπόρο στη σήμανση των γραφείων του με τα ανάλογα σύμβολα για την καθοδήγηση των ατόμων με αναπηρίες.


Το Τμήμα προχώρησε στην προσαρμογή των Κεντρικών Γραφείων Λευκωσίας και Επαρχιακών Γραφείων Λεμεσού και Λάρνακας, ώστε να καταστούν πλήρως προσπελάσιμα και να διαθέτουν όλη την αλυσίδα εξυπηρέτησης, δηλαδή, χώρους στάθμεσης και χώρους υγιεινής.
Προωθείται επίσης η εγκατάσταση ανελκυστήρα στο Επαρχιακό Γραφείο Πάφου.
καθ’ όλη τη διάρκεια του Έτους Προσβασιμότητας, όλη η αλληλογραφία σφραγιζόταν από το Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών με ειδικό αναμνηστικό.



Τμήμα Αρχαιοτήτων


Στα πλαίσια του Έτους Προσβασιμότητας, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενεργοποίησε τις διαδικασίες:για τη μελέτη της προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Κάτω Πάφο. Οι μελέτες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και άρχισαν ήδη οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου.


- Θα δημιουργηθεί εξέδρα περιφερικής επισκόπησης του σημαντικού αυτού μνημείου, υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής για τα κυπριακά δεδομένα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στις διαφάνειες.Οι εργασίες αναμένεται να περατωθούν την ερχόμενη χρονιά.


Το Έτος Προσβασιμότητας 2009 ήταν μια καλή ευκαιρία για να δρομολογηθεί το Έργο των στεγάστρων στον Αρχαιολογικό χώρο Κάτω Πάφου, το οποίο επίσης προβλέπεται να ξεκινήσει το 2010

Στο μεταξύ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει το έργο της συμπλήρωσης της προσβασιμότητας σε όλους σχεδόν τους αρχαιολογικούς χώρους. Την επόμενη χρονιά όμως, θα επικεντρωθεί και σε θέματα ολοκλήρωσης των διευκολύνσεων για άτομα με αναπηρίες, όπως τη δημιουργία χώρων υγιεινής και χώρων στάθμευσης με κατάλληλη σήμανση. Οι ελλείψεις έχουν καταγραφεί και θα αρχίσει η σταδιακή ρύθμισή τους.



Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας,


Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρει ότι στα νέα αεροδρόμια υπάρχουν όλες οι ανάλογες διευκολύνσεις για τα άτομα με αναπηρία. Επιπρόσθετα υπάρχει σημείο κλήσης ειδικής υπηρεσίας, που αναλαμβάνει τον ταξιδιώτη ΑμεΑ από το σημείο της εισόδου μέχρι το αεροπλάνο.







Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής
Πέραν των πιο πάνω, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, από το 2010, τα Κρατικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής θα εμπλουτιστούν με ειδικό βραβείο για την καλύτερη μελέτη προσβασιμότητας σε ανακαινιζόμενα κτίρια. Το βραβείο θα χρηματοδοτεί το Υπουργείο.


Επιτροπή εργασίας για τη στάθμευση στους δημόσιους δρόμους

• Τροποποίηση του Περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, ούτως ώστε η παράβαση σήματος για τη στάθμευση σε χώρους που προορίζονται για άτομα με αναπηρίες να χρεώνεται με 2 βαθμούς ποινής στην άδεια οδήγησης.

Επιτροπή Προσβασιμότητας Παραλιών


Μετά από μελέτη που ανέλαβε η Τεχνική Επιτροπή Προσβασιμότητας Παραλιών - που λειτουργεί με συντονισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων - αναμένεται ότι εντός του 2010 με χρηματοδότηση του Υπουργείου μας, θα κατασκευαστεί προσβάσιμη αποβάθρα στην παραλία της Λεμεσού.

Το Έτος Προσβασιμότητας 2009 ήταν η αφορμή για το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων να προωθήσει στην κυβερνητική υπηρεσία αλλά και ανάμεσα στους πολίτες την αρχή της προσβασιμότητας. Τέθηκαν οι βάσεις και χαράχτηκαν πορείες για το μέλλον, μέχρι του σημείου που θα έχουμε κάνει ένα δομημένο περιβάλλον ασφαλές, φιλικό και άνετο για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: